torstai 10. huhtikuuta 2008

Arch Red NORDUnet2008:ssa

Viime viikon loppupuoli ja tämä viikko onkin mennyt sitten konferenssijärjestäjän, -sponsorin ja -osallistujan roolissa. Taannoin konferenssin järjestäjä CSC kyseli, että kuinka Otaniemeen Dipoli-konferenssikeskukseen saataisiin järjestettyä sekä eduroam(tm) että avoin langaton vierailijaverkko NorduNet2008-konferenssiverkkovieraiden käyttöön helpoiten. Aikaisemmin oli tullut tuollainen konferenssiverkko rakennettua Ciscon kanssa yhteistyössä Openmind 2006-konferenssia varten ja samanlaisella kuviolla nytkin lähdettiin verkkoa rakentamaan.

Cisco lainasi kytkimet, WLAN-kontrollerin ja tukiasemat. Arch Red puolestaan huolehti kontrollerin ja tukiasemien konfiguroinnista, WLAN-vierailijaverkon arkkitehtuurista ja yhdistämisestä eduroam(tm)iin. CSC:n ja CSC:n säätäjien sitten langallinen ja langaton verkko yhdistettiin Internettiin niin, että kaikki uusimmat verkkotekniikat kuten IPv6 ja multicast olivat toiminnassa ja kokeiltavana.

Täytyy myöntää, että kontrollerin säätö vaati jonkin verran opettelua tuohon Openmindiin verrattuna, mutta oli siinä mielessä palkitsevaa, että kun sopivan konfiguraation sai kerran kehitettyä ei WLAN-verkon hallinta ja pystyttäminen vaatinut konferenssipaikalla muuta kuin kontrollerin kytkemisen verkkoon ja tukiasemien kylvämisen eri puolille aluetta. Tukiasemiin ei erikseen tarvinnut tehdä minkäänlaista konfiguraatiota vaan ne tarvitsi vain kytkeä oikeaan verkkotöpseliin ja IP-verkkoa hyödyntämällä ne kytkeytyivät itse kontrolleriin. Kontrolleri sitten konfiguroi kunkin tukiaseman yhtenäisen käytännön mukaisesti ja jatkossa huolehti siitä, että radioverkko ja WLAN-verkko yleensä toimi kunnolla. Jos häiriöitä oli radiotiellä, niitä väistettiin, tukiasemien tehoja säädettiin kattamaan aukkoja mahdollisimman hyvin ja yhden tukiaseman yhteyden katketessa toinen tukiasema otti asiakkaat hoitaakseen automaattisesti. Niinpä WLAN-verkon hallinta ja valvonta ei tuon kertakonfiguraation ja suunnittelun jälkeen vaatinutkaan suurempaa vaivaa vaan täällä konferenssipaikalla pystyi keskittymään rauhassa mielenkiintoisten esitysten katselemiseen ja uusien asioiden kokeiluun.

Jonkin verran kuitenkin jäi ajanpuutteen vuoksi tekemättä. Airwavea olisi ollut mukava käyttää esimerkkinä ja demona siitä kuinka helposti ja toimivasti Ciscon kontrolleripohjaiset verkot saadaan hallintaan ja valvontaan niin että vikatilanteita pystytään selvittämään helpommin, nopeammin ja turvallisemmin kuin kontrollerin informaatioruutuja ihmettelemällä. Toisaalta kun ongelmia ei ilmennyt, niin olisi demokin varmaan jäänyt vähän nice to know-tyyppiseksi hommaksi.

Esityksiä ei vielä ole tallenteina verkossa, mutta tänään aamulla Ingrid Melve piti varsin hyvän esityksen otsikolla The Future of Federations and Networked Applications. Palaan tuohon esitykseen, kun se on saatavilla verkossa julkisesti, mutta lyhyenä kommenttina kerrottakoon, että se käsitteli mm. sitä, että miten Web 2.0, yhteisösovellukset yms. vaikuttavat autentikaatioyhteenliittymien tarpeeseen tai organisaatioiden verkkoihin nyt ja tulevaisuudessa. Tästä kuitenkin lisää myöhemmin samassa blogissa. :)

Ei kommentteja: