tiistai 19. toukokuuta 2009

IPv6 ja Arch Red

Arch Red on nyt IPv6-käyttäjien saavutettavissa. WWW-sivut, sähköpostin vastaanotto, nimipalvelu ovat palveluista laajimmin käytettyjä, mutta myös rajoitetummat ja pelkästään omaan käyttöön tarkoitetut palvelut, kuten reititys, RADIUS, keskitetty autentikointi sekä sähköpostin luku toimivat IPv6:lla. Viimeisimpänä IPv6 tuli käyttöön WWW-palvelussa.

Onko nyt hyvä hetki ottaa IPv6 käyttöön? Tekniikka on jo pitkälti toimivaa, mutta esimerkiksi VPN-yhteyksien kanssa IPv6-tukea ei aina ole. Aikaa on vielä näidenkin ongelmien korjaukseen, mutta ennusteiden mukaan IPv4-osoitteiden jakaminen nykyisellä käytännöllä voi jatkua vain hyvin rajoitetun ajan. Arch Redin ihmisillä on IPv6:sta jo vuosien kokemus, ja meillä IPv6 kuuluu yhdeksi osaamisalueeksi. Tästä johtuen käyttöönotto julkisissakin palveluissa tapahtui nyt.

Omien kokemusten perusteella IPv6:n käyttöönotossa on tärkeintä tehdä ne palvelut ensin valmiiksi, joita haluaa muiden käyttävän. Vasta sitten ne julkistetaan esimerkiksi lisäämällä niille nimipalveluun IPv6-osoite. Tämä on lähes itsestäänselvyys, mutta usein käy niin, että IPv6 jää esimerkiksi valvomatta ja pääsee rapautumaan.

IPv6:n käyttöön liittyy monia muitakin asioita, mutta nyt ei enää pidä tuoda huonosti toimivaa IPv6-palvelua käyttöön. IPv6:lla on jo käyttäjiä, ja heidän määränsä ei tule vähenemään tulevaisuudessa.

Ei kommentteja: