Kirjoittaessani tässä lehdistötiedotteen luonnosta ajauduin ajattelemaan avoimien ja yhteistoiminnallisten verkkojen käsitettä. Avoimuushan WLAN-verkoissa voi tarkoittaa sekä jokseenkin huonoa että hyvää asiaa. Tietoturva-asiantuntijalle avoin WLAN-verkko voi tarkoittaa verkkoa, jossa kuka tahansa voi valvomatta liittyä verkkoon ja tehdä siellä mitä tahansa. Monelle yhteisöverkkojen puolestapuhujalle avoimuus taas tarkoittaa ainakin sitä, että joku osa verkosta on avoin. Avoimuudesta puhumiseen voi riittää pelkästään se, että verkkoon pääsee liittymään/käyttämään kuka tahansa, vaikka muut osat ja ratkaisut verkossa ovat suljettuja muilta osapuolilta.
Minulle ja meille Arch Redissä avoimuus yhteisöverkoissa tarkoittaa sitä, että kaikki osat, ratkaisut ja toimijat yhteisöverkossa ovat vaihdettavissa kunhan yhteisön keskenään määrittelemät rajapinnat ja toiminnallisuus täyttyvät. Vähintään nämä rajapinnat ovat kaikille osallistujille, ratkaisutoimittajille ja yhteisön jäsenille avoimia mahdollistaen aidon ja rajoittamattoman innovoinnin sekä vapaan kilpailun sen suhteen, minkälaisia ratkaisuja ja palveluita yhteisön jäsenet, ratkaisutoimittajat ja organisaatiot tuovat mukaan yhteisöön. Ketään toimijaa tai mitään tuotteita, ratkaisuja ja palveluita ei estetä tai rajoiteta pääsemästä mukaan yhteisöön, kunhan toimija sitoutuu yhteisön määrittelemiin yhteisiin sääntöihin ja on aidosti mukana yhteistyössä.
Yhteistyö ja yhteistoiminta tarkoittavat työn ja toiminnan tekemistä muut huomioiden. Se tarkoittaa tarpeen mukaan kompromissien tekemistä ja välillä myös lisätyön tekemistä yhteisen edun vuoksi. Pelkästään yksittäisen osapuolen edun ajaminen, kompromissien ja yhteisen työn tekemättä jättäminen ei ole yhteistyötä ja yhteistoimintaa vaan oman edun ajamista. Yhteistoiminta ja yhteistyö yhteisöverkoissa tarkoittaa meidän mielestämme sitä, että jokainen yhteisön jäsen tai sinne ratkaisuja ja palveluita tuottava pyrkii tuomaan omilla tuotteillaan ja palveluillaan ensisijaisesti yhteisölle jotain etua. Tälläinen toteutuu parhaiten yhteisössä, jossa ratkaisujen ja palveluiden toimittajien välillä vallitsee vapaa kilpailu, jossa kaikki ratkaisujen tai palveluiden tarjoajat tarjoavat palveluitaan ja tuotteitaan samalta viivalta riippumattoman koordinaattorin alaisuudessa. Tällöin palvelun ja ratkaisujen tarjoajat kilpailevat aidosti siitä, kuka tarjoaa millekin asiakasryhmälle parhaimman ratkaisun, kun taas yhden palveluntarjoajan tai ratkaisutoimittajan mallissa ajaudutaan usein "yksi malli sopii kaikille"-ratkaisuihin.
Tampereen langattomassa laajakaistahankkeessa tämän kaltainen avoimuus, yhteistoiminta ja vapaa kilpailu ovatkin olleet niitä tärkeimpiä lähtökohtia lähteä rakentamaan aidosti avointa ja yhteistoiminnallista WLAN-yhteisöverkkoa ja se on myös yksi niistä syistä, miksi Arch Red haluaa olla niin aktiivisesti mukana yhteisön kehittämisessä.
perjantai 6. huhtikuuta 2007
Avoimet ja yhteistoiminnalliset yhteisöverkot
Tunnisteet:
avoimuus,
filosofia,
wlan,
yhteistoiminta,
yhteisöllisyys,
yhteisöverkot
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti