Funet-organisaatiot ovat pitkälti olleet ensimmäisiä hyödyntämässä organisaatioiden välistä verkkovierailua sekä Suomen sisäisessä Funet WLAN-verkkovierailussa, että myös kansainvälisessä eduroam(tm)-verkkovierailussa. Mikä oikeastaan erottaa tälläisen akateemisen maailman verkkovierailun enemmän kaupallisista tai yhteisöjen sisäisistä verkkovierailuista on se, että organisaatiot haluavat yleensä käyttää olemassa olevaa infransa, palvelimia ja ohjelmistoja hyödyntääkseen verkkovierailua. Monissa kaupallisissa ja yhteisöjen sisäisissä verkkovierailuissa taas käytettävät ratkaisut yleensä lukitaan jonkun valmistajan tai yhteisön määrittelemiin tuote- ja palveluratkaisuihin. Eduroam(tm):ssa ja Funet WLAN-verkkovierailussa ei näin tehty ja kaikki saavat käyttää haluamiaan ratkaisuja, kunhan vain rajapinnat ovat kaikille samanlaiset.
Sama tilanne ja ehdot ovat tietysti olleet myös kansainvälisessä verkkovierailussa, josta tuloksena useat eri organisaatiot ja henkilöt ovat tehneet yhteistyötä ja kehittäneet ohjeistuksen, jonka avulla mahdollisimman monella eri ratkaisulla pystytään liittymään osaksi yhteisöä. Tämä on sitä yhteistoiminnallisuutta, yhteistyötä ja vapaata tiedonjakoa, jota syntyy parhaiten avoimissa heterogeenisissa yhteisöissä. Tuloksena tosiaan sitten tälläisiä dokumentteja, joista on varmasti hyötyä myös muille WPA:n konfiguroinnin kanssa painiskeleville:
Tuolta muuten löytyy eduroamin(tm) arkkitehtuurista myös muutakin luettavaa, mikäli tuo verkkovierailun tekninen toteutus alkoi kiinnostamaan:
maanantai 23. huhtikuuta 2007
Keittokirjaa turvalliselle WLAN-verkkovierailulle
Tunnisteet:
eduroam,
keittokirja,
langaton tampere,
roaming,
verkkovierailu,
wlan,
wpa
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti